För den som är intresserad av steampunk som subkultur har det hållits många aktiviteter både i Sverige och utomlands. Festivaler och möten innebär en möjlighet att leva sig in i en alternativ verklighet och att använda sin kreativitet för att skapa fantasifulla klädkreationer.

Aktiviteter

En steampunkfestival hölls på järnvägsmuseet i Gävle år 2014. Här genomfördes en mängd aktiviteter för de närvarande. På lördagskvällen arrangerades en bal och ett anpassat ånglok var med i festligheterna. Det kom författare från England och Kanada på besök. Andra aktiviteter som kunde upplevas vid festivalen var modevisningar och workshops. De närvarande gjorde egna tolkningar av steampunk, med kläder inspirerade av den industriella revolutionen och viktoriansk science fiction.

Om man i stället ser utanför Sveriges gränser så är den största steampunkfestivalen ”The Asylum Steampunk Festival”, som hålls i den historiska staden Lincoln i England. En av orsakerna till att arrangörerna håller denna tillställning är att besökarna ska kunna visa upp sina skapelser inom steampunk. Därför håller de inom festivalen en utställning vid namn ”The Great Exhibition”. Här är besökarna inbjudna att visa upp 3D-objekt, vilket innebär att de ställer ut manicker, rekvisita, tekniska anordningar och andra föremål som har en steampunkdesign. Det går också att ställa ut tvådimensionella bilder och ”steambears”, vilket är statyer av björnar klädda i steampunkutstyrsel.

Festivalen har också en kostymtävling med en parad, där medaljer utdelas baserat på deltagarnas fantasifullhet, kreativitet och kvalitet i utförandet. ”The Illicit Market” är en annan funktion vid festivalen, där deltagarna kan ta med sig objekt att sälja på marknaden. En tävling som innefattar ”teduellering” förekommer också, och en annan som heter ”The whacky racers”. Vid denna sistnämnda tävlingen körs fordon helt av människokraft. De måste ha mer än två hjul, köras av en förare och ha ett styrsystem. Mat serveras också på festivalens ”Food Court”, där det går att få frukost, brunch, lunch, te på eftermiddagen, och efterföljande middag och kvällsmat.