Det hålls många aktiviteter inom steampunk i hela världen. Göteborg är en stad där många är intresserade av denna subgenre inom science fiction, som också innefattar mode, uppfinningsrikedom och en stor representation inom populärkulturen.

Händelser och aktiviteter

I Göteborg hålls en sekelskiftespicknick i Botaniska trädgården i början av juni. Då brukar en steampunkbal hållas, samt en fest vid namn ”Steampunk at the Mountain”. Många möten med fika och hantverk hålls också av Steampunk Götheborg, som är en ideell organisation med retrofuturism och ångteknologi som fokus.

På spelkonventet Gothcon finns också ett steampunkrum som är öppet för alla. Dit kommer både vana steampunkare och nybörjare samt intresserade. I detta rum hålls smyckesworkshop och tedueller. Det finns också en hörna i rummet som är avsedd för fotografering. Då detta är ett spelkonvent spelas det också spel i rummet.

En annan viktig händelse för ångpunkare är ”Cogs & Corsets Steampunk Happening” som sker i Illinois, USA. Här hålls workshops där kunskap kring steampunk förmedlas. Historiker bjuds in för att berätta om ångpunkens historia. Även så kallade ”makers” som skapar steampunkföremål är välkomna för att dela med sig av sina kunskaper och förmågor. Försäljare finns på plats för att sälja skräddarsydda kläder med viktoriansk design och steampunkstil. Varje plagg är unikt och färdigt att användas. Försäljaren ”Steam Pop Creations” säljer accessoarer av olika slag, bland annat fantasifulla huvudkreationer som magiska kronor som passar kungligheter och tidsresenärer.

Det finns också skyddsglasögon som är typiska för genren, horn för den som föredrar en mer mytologisk eller magisk stil och steampunksmycken med kugghjul och andra fantasifulla kreationer. Bland försäljarna hittar vi också ”Steam & Gears” som säljer handtillverkade smycken i steampunkstil, inklusive armband, halsband, manschettknappar, hårnålar och klockkedjor. Här finns också topphattar i miniformat med fantasifulla utsmyckningar, och fascinatorer i många storlekar och färger. Eftersom teduellering är en vanligt förekommande syssla i steampunkkretsar så går det också att köpa tekopphållare, tillsammans med vintagetekoppar och andra tillbehör.