Steampunklitteratur är en helt egen genre, och det finns därför en lång rad av verk att välja mellan för den som är intresserad av denna subgenre till science fiction. Tanken är att inom världarna som skildras har människans teknologi inte utvecklats längre än till ångteknikens tid. Detaljerna kan förstås variera stort i de olika berättelserna, men det är på dessa premisser som de flesta steampunkhistorier är baserade. Grundidén är att ta reda på vad som hade hänt om den mänskligt skapade industriella civilisationen hade tagit en annan väg än den vi känner till.

Steampunklitteratur att välja mellan

År 1979 publicerades ”Morlock Night” av K.W. Jeter och längre fram hans verk ”Infernal Devices”. Dessa böcker har en stil med tydlig steampunk-känsla. De har kallats för ”hyperviktorianska fantasier” och innehåller urverk och hybridvarelser.

”Lord Kelvin’s Machine” av James P. Blaylock utspelar sig i London under den viktorianska eran. Denna bok publicerades 1992 och är den tredje i en bokserie av författaren. Spännande intriger varvas med uppfinningar, vilket gör detta till ett av de viktiga verken inom genren steampunk.

År 1983 släpptes boken ”The Anubis Gates” av Tim Powers. Den behandlar ett tema som är relativt vanligt inom steampunk, nämligen tidsresor. Berättelsen skildrar en alternativ världshistoria, där det forna Egypten blandas samman med brittisk kolonialhistoria.

En mer nyligen publicerad steampunkroman är ”Boneshaker” av Cherie Priest, som blev en av Publishers Weekly’s bästa publiceringar år 2009. Priest har sagt att en av de svåraste delarna för henne med att skriva steampunk är att skapa en värld som känns äkta för både läsaren och för henne själv. Steampunk är en sorts övning i att skriva alternativ historia, säger hon. Frågan blir vilka historiska händelser som ska ändras, hur de ska presenteras för läsaren, och vad som blir konsekvenserna. Man vill förändra världshistorien på ett sätt som känns trovärdigt och samtidigt inte vara rädd för att förändra allt, inklusive hela tidslinjen.