Joanna Volpe, som arbetar för managementfirman New Leaf Literary, säger att hon tycker om steampunk eftersom den representerar vissa idéer. Hon menar att steampunk handlar om människor som uppfinner olika saker. Visserligen är många av dessa maskiner som drivs av urverk och ånga lite för fantastiska för att verkligen kunna existera i det vanliga livet. Men det känns ändå som att det är möjligt när man läser steampunklitteratur.

Inflytelserik litteratur inom steampunk

H.G. Wells och Jules Verne lyfts ofta upp som de första steampunkförfattarna. Mary Shelley är en annan författare som brukar nämnas, även om hon publicerade ”Frankenstein” år 1818 vilket är förhållandevis tidigt. Hur man definierar steampunkförfattare kan dock variera. Welles, Verne och Shelley skrev ”steampunk” eftersom de levde i den miljön. Men moderna steampunkförfattare utgår förstås från sin egen tid även när de skildrar helt fiktiva världar. Vi präglas trots allt av den tid vi lever i.

En välkänd steampunkförfattare är James Blaylock, som år 1986 gav ut sin roman ”Homunculus”. Boken handlar om en professor, Langdon St Ives. Han har en ärkefiende vid namn Dr Narbondo. Boken är absurd och ändå torr på ett typiskt engelskt sätt. Handlingen innefattar odöda slavar som väcks åter till liv med hjälp av fiskinälvor. Där finns också en utomjording som landat på jorden och ett spöklikt luftskepp.

”The Difference Engine” av Bruce Sterling och William Gibson publicerades för första gången år 1990. Det är en alternativ världshistoria med ett tema av viktoriansk cyberpunk. I detta parallella universum har man massproducerat en räknemaskin av Charles Babbage, och skapat en tidig informationsålder som kom hundra år före den i vår tid. Boken bjuder också på ett besök i det viktorianska London, som är smutsigt och förorenat av industrier.

År 1982 gav författaren Michael Moorcock ut boken ”The Steel Tsar”, som utspelar sig år 1941. Ett världskrig plågar världen, men det är helt annorlunda än vårt andra världskrig. Huvudpersonen Bastable överlever en krasch med ett luftskepp.