Den modemässiga estetik som framförs inom steampunk har en visuell kod som är en sorts blandning av viktoriansk stil, futurism och olika element med en postindustriell prägel. Färgpaletten är ofta begränsad, med ursprung i metaller. Här förekommer koppar, mässing, silver, guld, svart, grått, och metalliserat brunt i ljusa och mörka nyanser.

Mode

När det gäller mode inom steampunk brukar det delas upp i två huvudkategorier. Den viktorianska stilen innefattar vita skjortor, korsetter, höga hattar och läderaccessoarer. En kvinnlig ensemble kan bestå av en läderkorsett, som bärs tillsammans med en vit skjorta och en kjol i två färger, i exempelvis svart och vitt. Som accessoarer kan man bära läderstövlar och en hög hatt, samt halsband och armband i steampunkstil. Solglasögon åt det runda, viktorianska hållet kompletterar ensemblen.

Mode för män har många liknande delar, som en hög hatt och vit skjorta. Bruna byxor, långa skinnstövlar och en klocksträng passar till. En blandning kan ske mellan den viktorianska stilen och steampunk. Det är vanligt att attiraljer i kugghjul, mässing och koppar kompletterar och förhöjer en steampunklook.

Den andra modeinriktningen inom steampunk brukar baseras på en mer industriell stil. Skillnaden jämfört med den viktorianska subtypen är att den industriella innefattar många fler objekt i metall. Detta gäller även den kvinnliga stilen, som har många fler kugghjul än den viktorianska inriktningen. Här ser man också ofta en mask i metall, exempelvis en gasmask. Ryggsäckar som drivs av ånga, industriellt utformade armband och andra metalliska accessoarer finns också med. En manlig industriell stil innefattar masker, accessoarer och hela rustningar.

Andra influenser kan också förekomma, som en mer asiatisk stil, amerikansk western eller gotiska influenser. Steampunk kan ibland också blandas ihop med cyberpunk, trots att det finns flera skillnader. Steampunk är i mångt och mycket en kulturell rörelse. Premissen baseras på ett teknologiskt samhälle som drivs av ånga med material som mässing, tenn och läder. Cyberpunk är också science fiction, men en mer robotiserad värld med hologram, digital teknik och neonfärger.