Steampunk går det idag att hitta influenser av inom många delar av populärkulturen. Vi kan hitta det i film, litteratur och konst. Även onlinecasinoslotspel som Yobetit välkomstbonus har ibland steampunkinfluenser i designen på sina spel.

Steampunk i vår populärkultur

När det gäller serieböcker finns det en titel som har starka influenser av steampunk, nämligen ”The League of Extraordinary Gentlemen”. Det är både en visuell styling och även en innehållsmässig nick till steampunk, då serien ofta hänvisar till verk av viktorianska författare. En av de karaktärer som syns i serien är kapten Nemo, som finns med i det litterära verket ”En världsomsegling under havet” av Jules Verne. En annan är doktor Griffin från ”Den osynlige mannen” av H.G. Wells.

Det finns också många filmer där man ser att steampunk har gjort avtryck. Filmen ”Wild wild west” med Will Smith har många faktorer inspirerade av steampunk, som scenkulisserna och kostymerna. När det gäller animerade filmer finns också ”Atlantis” och ”Treasure Planet”. De har producerats av Disney och har även de många aspekter som visar på inspiration av steampunk. I den animerade filmen ”A Gentleman’s Duel” har två av männen i filmen robotdräkter som drivs av ånga. När det gäller animerad film är det också viktigt att inte glömma filmskaparen Hayao Miyazaki, som ofta inspireras av steampunk. Ett exempel är hans film ”Laputa: Castle In The Sky” och den efterföljande ”Howl’s Moving Castle”.

Litteratur med steampunk

H.G. Wells är en författare som sägs ha förutsagt steampunk i sina litterära verk. Han beskriver utomjordiska, mekaniska poddar som kommer upp från jorden i ”Världarnas krig” från 1898. Hans andra verk ”Tidsmaskinen” från 1895 beskriver huvudpersonen som en tidsresande uppfinnare och gentleman. Denna gentleman gör upptäckten att tiden endast är en fjärde dimension, vilken det är möjligt att färdas genom. Litteratur med denna sorts science fiction, med klara drag av steampunk, har sedan dess blivit en hel genre i sig själv.