Energipriserna stiger i Europa. Du kan göra det för att spara

När det gäller att spara pengar på dina energiräkningar finns det några saker du kan göra för att göra stor skillnad. Här är några tips:

 

 1. Se till att ditt hem är väl isolerat. Detta hjälper till att hålla värmen inne på vintern och den svala luften inne på sommaren.

 

 1. Installera energieffektiva glödlampor. De kan kosta mer till en början, men de använder mindre el och håller längre än traditionella glödlampor. Läs mer om ämnet här.

 

 1. Koppla ur elektronik när den inte används. Laddare, mobiltelefoner, bärbara datorer och andra enheter använder el även när de inte är anslutna till väggen.

 

 1. Släck lampor när du inte använder dem. Detta gäller både för lampor inomhus och utomhus.

 

 1. Ta kortare duschar och undvik bad helt och hållet. Bad tar mer vatten och använder mer varmvatten än duschning, vilket kan driva upp dina energiräkningar.

 

 1. Torka kläder på en lina eller ett torkställ i stället för att använda torktumlaren. Det sparar inte bara pengar på din energiräkning, utan du undviker också att dina kläder skadas av torkans värme. Läs mer om ämnet här.

 

Det är lätt att finna sig själv i att spendera för mycket pengar på onödiga saker. Oavsett om det handlar om att köpa lunch varje dag eller att köpa en kaffe på väg till jobbet kan dessa små utgifter snabbt räknas upp. Det finns dock många enkla sätt att spara pengar i din vardag. Du kan till exempel packa din lunch i stället för att köpa den, eller koka kaffe hemma i stället för att köpa det varje dag. Du kan också spara pengar genom att handla i lågprisbutiker eller genom att använda kuponger. Genom att göra några enkla förändringar kan du lätt spara mycket pengar i det långa loppet. Läs mer här.

 

 1. Gör en lista innan du går och handlar och håll dig till den.
 2. Planera dina måltider för veckan så att du bara köper det du behöver.
 3. Undvik att äta ute och laga dina egna måltider hemma.

4.Ta med dig en matsäck i stället för att köpa din lunch varje dag.

 1. Koka kaffe hemma i stället för att köpa det på väg till jobbet.
 2. Handla runt för att få de bästa priserna på matvaror och andra nödvändiga saker.
 3. Skär ner på onödiga utgifter som cigaretter, alkohol och impulsköp.
 4. Investera i en dammsugare av god kvalitet och städa huset regelbundet för att spara på professionella städtjänster.
 5. Använd energisparlampor och släck lamporna när du lämnar ett rum.
 6. Utnyttja kostnadsfria underhållningsmöjligheter som biblioteksböcker, museer, parker och konserter i parken. Genom att följa dessa enkla tips kan du spara pengar utan att göra stora förändringar i din livsstil.