När, Hur och Varför: Din guide till att byta bilglas

Bilglas spelar en avgörande roll i fordonets säkerhet och strukturella integritet. Men det kan hända att du står inför situationen att behöva byta ut det. I denna artikel kommer vi att utforska när det är dags att byta bilglas, hur processen går till och ge dig några användbara tips.

När ska man byta bilglas?

Bilglas kan behöva bytas ut på grund av olika skador, till exempel stora sprickor eller kraftiga stenskott som kan äventyra rutan. Mindre stenskott kan ofta repareras, men vid större skador kan det bli nödvändigt med ett helt rutbyte. Även om skadan kan tyckas vara mindre, om den är i förarens synfält kan den påverka synen och skapa en säkerhetsrisk. Vid skador i närheten av kanten på glaset är det också oftast bäst att byta hela rutan, eftersom dessa kan sprida sig och försvaga rutan strukturellt.

Hur går processen till?

Det första steget är att söka professionell hjälp. Professionella bilglasföretag, som exempelvis Ryds Bilglas, har både erfarenhet och expertis att bedöma skadan och rekommendera lämplig åtgärd.

För att byta en vindruta tas den skadade rutan försiktigt bort och ramen rengörs noggrant från rester av det gamla limmet. Därefter appliceras ett speciellt vindrutelim på ramen och den nya rutan placeras noggrant på plats. Bilen behöver sedan vila en tid för att limmet ska härda ordentligt innan den är redo att köras igen.

Tips för bilglasbyte

  • Sök professionell hjälp: Professionella bilglasföretag som Ryds Bilglas har specialutbildade tekniker och använda rätt verktyg och material för att säkerställa en säker och effektiv installation.
  • Kontrollera din försäkring: Många bilförsäkringar täcker kostnaden för att byta eller reparera bilglas. Kontrollera din försäkringspolicy eller kontakta ditt försäkringsbolag för mer information.
  • Kom ihåg ADAS-kalibrering: Om din bil har avancerade förarstödssystem (ADAS) kan dessa behöva kalibreras om efter ett bilglasbyte. Det är viktigt att detta görs korrekt för att säkerställa att systemen fungerar som de ska.

 

Byta bilglas kan verka som en omfattande uppgift, men med rätt hjälp kan processen vara smidig och enkel. Genom att ta hand om ditt bilglas kan du säkerställa din och dina passagerares säkerhet på vägen.

 

Läs gärna mer om företag som Ryds Bilglas på svenskaföretag.com