Måla tak

När du målar tak är det viktigt att du jobbar med en bra takfärg. Oavsett om du letar efter en guide för hur du spraymålar ett tak, hur du målar gipstak eller om du ska måla trätak, kan vi på Gebenna vägleda dig till det bästa resultatet.

Är det svårt att måla taket? 

Nej! Det är inte speciellt svårt, knepigt eller ansträngande – eller jo, du kan känna av lite i kroppen och speciellt i armarna i och med att det är en ganska obekväm kroppsställning. Men det du ska börja med är, som sagt, att först identifiera vilket typ av material som sitter i taket. Det är materialet som styr färgvalet. Det andra är att när du valt färgen, så behöver du beräkna hur mycket färg som kan tänkas behövas samt vilka redskap som är nödvändiga. 

Tänk på att det kan skvätta en del färg ner på väggar och golv när du målar taket, därför är det viktigt att täcka över dessa ytor ordentligt innan du börjar måla.

Just att måla tak kan vara lite ansträngande för kroppen, så när du målar taket kan det vara bra att ha en stege eller en pall så att du kan komma åt hörn och kanter som behöver målas med en pensel. De övriga och stora ytorna målar du med en roller som sitter på ett teleskopsskaft. 

Vilken typ av färg ska jag välja när jag ska måla taket? 

Innan du springer i väg och köper färg så behöver du identifiera vilken typ av tak du har – för det är avgörande i valet av färg. Är det omålat eller obehandlat trätak som du vill måla vitt, så är det nödvändigt att först applicera en täckande spärrgrund; detta för att förhindra blödning och hartsgenomträngningar från kvistarna i träet. Vår förseglande Isoprimer från Primacol är perfekt för detta ändamål.

Är taket på ett eller annat sätt skadat av t ex. nikotin, sot eller vattenskador? Då behöver du även här en förseglande primer innan du målar med takfärgen.

Sitter det gipsplattor i taket, så kan du använda en vanlig takfärg och en klassisk sådan är helmatt, reflexfri och finns oftast i glans 2 eller 5.

När du har valt färgens nyans och glans måste du bestämma vilken typ av målarfärg som ska appliceras. Den bästa typen av färg, enligt Gebenna, är vattenbaserad färg.

Fördelarna med vattenbaserad färg är:

 • De torkar snabbt
 • Vattenbaserad färg har inga obehagliga lukter
 • Du kan enkelt rengöra dina arbetsredskap när du är klar
 • De är mer hälsosamma
 • Med vattenbaserad färg får du en bra vidhäftning
 • Vattenbaserad färg är universell och lämplig för alla ytor – som t ex. betong, kitt, gips och tegel
 • I instruktionerna från tillverkaren kan du alltid ta reda på hur du korrekt målar taket med vattenbaserad färg.

Typer av vattenbaserad takfärg – det finns olika varianter på målarfärg:

 • Silikat: det här är en väderbeständig och mycket hållbar lösning
 • Silikon: perfekt för fuktiga områden i huset och kan dölja hål på upp till 2 mm. Hjälper också till att förhindra utveckling av svamp och mögel
 • Akryl: skapar en vattentät film. Det torkar snabbt och är lätt att rengöra och kan dölja sprickor upp till 1 mm. Men det är ett dyrare alternativ än de andra

Väggfärg som takfärg?

Ja det är det! Takfärg är relexfri av flera anledningar. En helmatt färg döljer skavanker, ojämnheter och andra defekter som annars skulle synas tydligt. Dessutom får du inte solreflektioner på samma sätt med en helmatt takfärg. Väggfärg ska å andra sidan tålas att torkas av på ett helt annat sätt än t ex. taket och av just den anledningen innehåller den typiska väggfärgen för vanliga rum högre procentsats av lack som ger den en blankare glans. 

I princip kan du använda en resterna från en väggfärg till att måla taket, men var uppmärksam på vilken glans färgen har. Om du målar ditt tak med en färg med för hög glans skapas bländningseffekt i taket. Därför används som regel en helmatt färg för detta ändamål. Å andra sidan kan du inte applicera takfärg på dina väggar, eftersom det inte är lika hållbart som väggfärg. Takfärg är endast lämplig för lätt torkning och rengöring, eftersom det sällan är nödvändigt att rengöra dessa ytor noggrant. Väggfärgen har en högre hållbarhet än takfärgen, eftersom den måste kunna motstå rengöring i större utsträckning.

Måla gipstak

När du målar ditt tak, som med allt färgarbete, är det viktigt att du är noggrann med det förberedande arbetet för att uppnå ett professionellt resultat. Var noga med att täcka alla möbler så att ingen färgspray från färgrollern landar på dem. Om du bara behöver måla taket rekommenderar vi att du fäster maskeringstejp runt så att du kan måla en kant mellan tak och vägg.

Om du behöver måla ett nytt gipstak, börja med att grunda det. Vi rekommenderar att du använder vår Primagrunder som är en gel – den är idealisk och speciellt framtagen för att måla tak eftersom gel-konsistensen innebär att den inte droppar.

När taket är helt mättat av basen, påbörjar du med att måla med takfärgen. Börja med att måla alla hörn och kanter med en pensel. Rolla sedan kanterna med en liten roller för att jämna ut eventuella penselstreck. Slutligen målar du de stora ytorna med en stor roller. Vi rekommenderar att du använder ett teleskopsskaft för att skona ryggen samt underlätta målningsarbetet. Kom alltid ihåg att måla med vått-på-vått-teknik eftersom den metoden ger den finaste finishen.

 

Måla trätak

Vi rekommenderar följande när du ska måla tak i trä:

 • Börja med att tvätta det noggrant med rengöringsprodukter och torka sedan av det med varmt vatten. Ytan ska vara helt ren från smuts, smuts och fettfläckar.
 • Det är också mycket viktigt att du använder någon form av blockerande produkt innan du målar, annars blir kvistmärkena i träet så småningom synliga. Vi rekommenderar Primacols Isoprimer för detta ändamål.
 • Du måste grunda ditt trätak i två omgångar: det första skiktet drar missfärgningar ur träet och det andra skiktet skapar en tätningseffekt som förhindrar att flyktiga ämnen som harts, nikotin och sot tränger in. Samtidigt täcker det färgskillnader och skapar en jämn yta.
 • Då är det dags att börja arbeta med takfärgen. Som med alla målningsprojekt, börja med att måla kanterna med en liten vinklad pensel. Tänk på att även måla i springorna mellan brädorna!
 • När du har gjort detta kan du rolla takfärgen på de plana ytorna. När färgen är torr, måla taket en andra gång.

Du kan också välja att spraymåla ditt tak.

Som utgångspunkt rekommenderar vi att du applicerar en matt färg på ditt tak, men det är naturligtvis en smaksak. Gipstak i synnerhet är vackra när de är helt matta, så att ingen bländning skapas av ljuset.

Som tidigare nämnts är det normal praxis att måla dina tak med en helmatt eller matt färg – det vill säga högst en glans 5, men det är naturligtvis en smaksak. Du kan styra ljuset i rummet med glansen i taket. Om du har ett stort ljusinsläpp kan du upptäcka att taket ger en bländande effekt, vilket kan kännas irriterande. Om det å andra sidan är ett litet och mörkt rum kan du få det att se ljusare och större ut genom att applicera en färg med högre glans i taket som påverkar helhetsintrycket när ljuset reflekteras.

Vilken kulör ska man måla taket i?

Vitt är den absolut mest vanligaste och klassiska valet av kulör – det kan aldrig bli fel med en vit färg! Den vita färgen lyfter rummet och får det dessutom att kännas större och reflekterar ljuset på ett optimalt sätt. Men, det finns inget som säger att du inte kan välja andra färger att måla med. Det är du själv som bestämmer hur du vill att ditt rum ska se ut och vilken känsla du vill åstadkomma.

Det finns några faktorer som man bör tänka på i valet av kulör och nyans som t ex. rumstyp som ska målas:

Hall eller en entré: välj ljusa färger (beige, grå, vit) eftersom det vanligtvis inte finns några fönster i dessa rum och ett ljust tak expanderar rummet visuellt och kan till och med skapa illusionen av ljusintrång.

Kök: varierade färger är välkomna, men inte för ljusa. Innan du väljer färg, bör du också vara uppmärksam på komponenterna i färgen – det ska vara lätt att rengöra och kunna motstå stänk från varma vätskor.

Sovrum: vit, ljusa pastellfärger är idealiska här.

En annan aspekt att ta i beaktande är samspelet mellan färgen på väggar och golv. Om väggarna är vita kan det vara intressant att inte måla taket vitt också. Enbart vitt kan ge en klinisk känsla och är kanske mest lämplig att ha i badrum.

Om du bestämmer dig för att måla taket i samma färg som väggarna, bör färgen inte vara matt, eftersom rummet kan verka förvirrande om det är helt utan visuella uppdelningar. 

En allmän regel är att taket alltid ska vara ljusare än golvet och färgen på väggarna ska vara en ton som skapar en naturlig övergång mellan golvets färg och taket. Detta kommer att göra rummet visuellt större. Ett exempel på detta tankesätt kan vara: mörkt golv, grå väggar och ljust tak.

Tips! Ljusa färger öppnar upp rummet och gör att det känns större, medan mörkare färger kommer att skapa känslan av ett mindre rum men samtidigt ge ett mer ombonat och mysigt intryck. 

Färgkombinationer – finns det några regler?

Det viktigaste beslutet är att bestämma vilket intryck och vilken känsla du vill skapa i ditt hem!

Moodboards och färghjul är bra knep att starta med. Ett färghjul kan hjälpa dig att se vilka färger som kompletterar varandra och vilka kontraster du bör söka i förhållande till ditt målningsarbete.

Ett färghjul har dock inte alltid det slutgiltiga svaret på vilka kombinationer av färger du bör landa i. Dessutom spelar din personlighet, din interiör och inredning också en viktig roll i valet av färg – på ett sätt som ett färghjul inte kan identifiera. Därför ska färghjul ses som inspiration och riktlinjer och inte som något absolut!

Några riktlinjer från oss skulle kunna vara följande: 

 • Rött fungerar i harmoni med blått, guld, vitt och svart
 • Grönt passar bra med ljusgrönt, blått och gult
 • Orange ser bra ut med gult, rött, grönt, grått och rosa
 • Blått kan med fördel kombineras med rött, grönt och lila
 • Lila fungerar i harmoni med guld, vitt och ljusgrönt
 • Gult ser bra ut med vitt, grönt och blått
 • Brun spelar bra med vitt, guld, blått och beige
 • Glans på takfärg – några rekommendationer

Matt färg döljer små defekter i taket och gör det möjligt att skapa ett mer harmoniskt och ett visuellt mer komplett utrymme. En blank färg gör att alla ojämnheter och defekter i taket känns synliga men ger dig en visuell känsla av att höjden på rummet ökats. Tänk också på att en billig färg inte alltid är det billigaste alternativet i det långa loppet eftersom kvalitetsprodukter ofta varar längre, ser bättre ut och har mer matchade nyanser och glans.

Målarredskap

Du bör inte använda en pensel för att måla taket – dina händer kan bli bedövade av det. En skumsvamp är också ett olämpligt verktyg, eftersom det kan orsaka att arbetet blir fläckigt och som tidigare kommer denna lösning inte heller att vara bekväm för dina armar och rygg. Det bästa alternativet är att applicera med en roller när du målar taket. Men vilken roller är då bäst? Den mest praktiska lösningen är en roller med långt handtag och kort naturlig borst. Du kan också använda ett teleskopsskaft för att utöka din radie och göra arbetet mer bekvämt. När du målar ditt tak är det också viktigt, som med de flesta målningsarbeten, att täcka kanter och övergångar med maskeringstejp samt täcka andra ytor med t ex. täckpapp och maskeringstejp. Ett färgtråg eller en färghink kommer också att vara användbart när du börjar måla ditt tak.

 

Förberedelser när taket ska målas

Hur du preparerar och genomför förarbetet spelar stor roll för det slutgiltiga resultatet och ju mer noggrann du är desto bättre kommer det att bli!

 1. Ta bort möbler eller skydda det som inte går att ta flyttas
 2. Täck golv, lister och övergångar samt annat som fortfarande står kvar
 3. Tvätta ytan ren och låt den torka
 4. Släta över eller reparera eventuella sprickor och ojämnheter med gips eller fyllmedel. Kom ihåg att slipa efter samt att torka borsta bort slipdammet
 5. Använd primer eller annan grundningsprodukt för bästa resultat
 6. Börja måla
 7. Polera den lätt vid behov och upprepa målningsprocessen igen.
 8. Kom också ihåg att alltid läsa instruktionerna som följer med färgen.